Sådan beskytter du dit barn mod solen

De sidste mange år har vi fået tudet ørerne fulde af, at det er vigtigt at beskytte sig mod solen. Alligevel er det de færreste danskere, der faktisk sørger for at være ordentligt beskyttede mod de skadelige stråler. Det betyder, at 15.000 danskere hvert år rammes af hudkræft – svarende til 40 danskere hver dag. Kræft kan ramme alle, og hvis du ikke sørger for at beskytte dine børn, mens de er helt små, har de en endnu større risiko for at få kræft senere i livet.

Heldigvis er det relativt nemt at holde langt de fleste af solens stråler ude. Følg med her, hvor vi giver dig de bedste tips til en sikker sommer.

Hold børnene i skyggen

Spædbørn er så sarte, at du aldrig bør udsætte dem for direkte sol. Deres hud er tynd og ikke i stand til at modstå UV-stråler. Lidt større børn kan godt opholde sig i solen, men ikke i lang tid ad gangen. Den mængde D-vitamin, de har brug for, optager de på få minutter, så der er ingen grund til at de skal være i solen hele dagen.

Derfor bør du så vidt muligt holde børnene i skyggen og sørge for, at de er smurt ind i solcreme hele dagen. UV-strålerne når også ind i skyggen, så solcremen giver den ekstra beskyttelse, der er brug for.

Giv børnene soltøj på

Hvis børnene alligevel er i solen, er soltøj et af de mest effektive midler mod solens stråler. Soltøj, eller UV-tøj, er tøj, der beskytter ekstra godt mod solen. Soltøj kan enten være behandlet med kemiske solfiltre, som dem vi finder i solcreme, eller det kan være vævet på en særlig måde. Nogle kemiske solfiltre kan være hormonforstyrrende, så for at være på den sikre side anbefaler vi at vælge økologisk soltøj, som ikke er kemisk behandlet. Danske Petit Crabe laver blandt andet soltøj i flotte farver, som er økologisk.

Det meste soltøj beskytter med en faktor 50, som betyder, at det holder 98 % af solens stråler ude. Hvis du vælger en heldragt og gerne en hat til, er barnet derfor allerede rigtig godt beskyttet. Som supplement skal du huske at smøre ansigt, hænder og fødder godt ind i solcreme flere gange om dagen, og så er du faktisk rigtig godt på vej.

Du skal dog være opmærksom på, at solcreme ikke er en undskyldning for at lade børnene være længe i solen.

Hold øje med UV-indekset

Når UV-indekset er mere end 3, skal du være ekstra opmærksom på at beskytte børnene – og dig selv. UV-indekset har ikke noget med temperaturen at gøre, så du kan ikke mærke, hvornår det er højt. Det kan også sagtens være højt, selvom det er overskyet, så tjek UV-indekset på nettet eller i appen ”UV-indeks” fra Kræftens Bekæmpelse.

Det hele kan lyde lidt skræmmende, men det er vigtigt, at du er opmærksom på at beskytte børnene. Grundlaget for mange solskader lægges i barndommen, og der er ikke andre end dig til at sørge for, at børnene kommer godt fra start.