hajdykning

Kom helt tæt på en af havets store kræfter i Sydafrika

Sydafrikas næststørste by Cape Town inviterer på et hav af oplevelser og seværdigheder. En ferie i denne smukke og betagende by er en helt særlig rejse. Her er alt hvad man kan ønske sig. Her er gode shoppingssteder, byen har en fantastisk historie og kultur, der er skønne vine og med den smukke natur og Table Mountain er der oplagt for fascinerende vandreture med udsigt over vel nok en af verdens smukkeste byer.

hajdykning

Ikke nok med dette så har Cape Town omtrent 297 solskinstimer om måneden, hvorfor klimaet også er behageligt året rundt. Grundet byens beliggenhed ved Atlanterhavet er der endvidere masser af oplevelser til vands. Her forekommer et godt potentiale for at se nogle af haves store skabninger, hvor blandt andet et hajdyk er værd at nævne. Dette er muligt året rundt, men selve højsæson for eksempelvis hvidhajen er mellem maj og september. Har man et dykkercertifikat er chancen for at komme helt tæt på rovdyrenes legeplads, idet man blandet andet bliver sænket ned i et bur.

Nogle af de spændende rovdyr man kan opleve her er hajerne, herunder kohajer, makrelhajer og hvidhajer. Hajdykning stammer oprindeligt fra 70’ernes Australien, men er senere kommet til Sydafrika. Og netop i Sydafrika er hvidhajen kendt for at komme til syne, og man har her chance for at se dem fra deres naturlige side. I det såkaldte hajstræde sydøst for Cape Town kan man såvel snorkle og dykker i bur mellem de imponerende hajer. En nervepirrende oplevelse, hvor man kan mærke pulsen stige, så snart hajerne kommer tæt på. Du kan læse mere omkring hajdykning i Sydafrika her.

En af de hajer man kan se er cow shark, kohajen. Hajen er en af de mere primitive, og dets skellet har træk fra nogle af de uddøde racer, dog med nogle tilpassede justeringer. Størrelserne på kohajen kan svinge fra 1,4 meter til hele 5,5, så selvom den mest lever af de af større fisk , andre hajer og skaldyr, så kan man alligevel mærke hårene rejse sig, når de kommer tæt på.

En anden haj man kan støde på under vandet, er den hurtige makrelhaj også kaldet makohaj. Hajen betragtes som en af de hurtigste rovdyr som lever under vandet. Dette skyldes dens skæl, som minder om en række tænder. Skællet har samme funktion, som ses i eksempelvis tennisbolde, hvor man forsøger at minimere luftmodstanden, hvorfor den glider let og hurtigt gennem vandet. Hajen lever ligesom kohajen af større fisk og andre hajer.

En sidste, men mere kendt haj, som man kan se ved Cape Town er den berømte hvidhaj. Det store muskelbundt af en haj, som kan være op til over 3300 kg, er ofte kendt som havets store frygt i diverse film. Dog er hajen ikke så farlig, som den ofte bliver gjort til i filmene, idet det som regel er en forbytning af mennesker og sæler, som gør at den angriber. Som en af de eneste hajer, kan man faktisk kun opleve denne i havet, da den af uvisse årsager ikke kan leve i fangeskabe. Derfor er det også en nærmest unik chance at opleve disse beundringsværdige væsner fra indersiden af et bur ved Cape Town.

Ud over hajerne kan man i Cape Town møde pelssæler. Disse sæler er tæt beslægtet med søløver, men er dog mindre i størrelsen. Navnet kommer af deres attraktive pels, som flittigt blev brugt, indtil dyrene blev beskyttet via love. Ofte ses hunnerne i større flokke, hvorimod hannerne ikke er så sociale dyr.

Dyk ved Cape Town giver en oplevelse man sent vil glemme, og mon ikke man vil rejse fra Afrika med en smule mere hår på brystet..